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Nov 2008  Football  
Recruiting Calendar 

Date Issued: Apr 29, 2008 

Type: Educational Column 

Item Ref: 2 

Interpretation:    NCAA Division I institutions should note that, in football, pursuant to NCAA Bylaw 

13.1.8.9.4, all live athletics evaluations are limited to regularly scheduled high school, prepara-

tory school and two-year college contests and practices and regular scholastic activities involving 

prospective student-athletes enrolled at the institution at which the regular scholastic activities 

occur.  Therefore, live evaluations may not occur at nonscholastic events, including, but not lim-

ited to, camps, combines and all-star games.  In order for an institution to evaluate at a practice 

activity or competition, such activity or competition must be permissible pursuant to the regula-

tions of the appropriate governing body.  For example, if the applicable high school athletics as-

sociation permits high school spring practices and/or the regular scheduling of high school (as 

opposed to nonscholastic) spring 7 versus 7 competitions pursuant to its regulations, then an 

institution may evaluate at such activities.   

Bylaw 13.1.8.9.4 does not limit off-campus receipt and review of information from recruiting ser-

vices permitted under Bylaws 13.14.3.1 and 13.14.3.2.  Therefore, an institution's coach may 

attend an off-campus event that is sponsored by a recruiting service and dedicated to the review 

of video of regularly scheduled regular-season high school and two-year contests and the receipt 

and review of regularly published recruiting service information, which may include transcripts 

and printed results from nonscholastic events.   The event must to be open to all member institu-

tions at the same fee rate.  Finally, the review of video at such an event would be considered an 

evaluation subject to applicable evaluation limits. 

 [References:  Bylaws 13.1.8.9.4 (scholastic and nonscholastic activities), 13.14.3.1 (published 

recruiting services), 13.14.3.2 (video services); and an official interpretation (10/27/94, Item 

No. 4)] 

CAA Tip: Use the CAA Compliance Corner and institutional forms to properly document recruiting logs, visits, 

and other recruitment monitoring issues (contacts, evaluations, telephone calls, un official visits, cancelled 

visits, etc.). The best preventative measures against violations are knowledge of the NCAA Bylaws, and 

proper documentation of activities. 
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Date Issued: Oct 22, 2008 
Type: Official Interpretation 
Item Ref: 1 

Interpretation:    The committee determined that it is not permissible for a prospective student-athlete to use a core course, 
including an online course, completed after high school graduation to satisfy initial-eligibility requirements if the prospective 
student-athlete is enrolled in the course while concurrently receiving athletically related financial aid to attend an institution's 
summer term.   Further, the committee determined that it is permissible to use a core course completed after high school 
graduation provided the prospective student-athlete either completes the course prior to receiving athletically related financial 
aid to attend an institution's summer term or does not enroll in the core course until after he or she completes the institution's 
summer term for which he or she is receiving athletically related financial aid. 

 

[References:  NCAA Division I Bylaw 14.3.1.2.1.1 and an 8/27/08 official interpretation, Item Ref. 1-b, which has been ar-
chived] 

Completion of One Additional Core Course After High School Graduation 

Activities During Unofficial and Official Visits 

Date Issued: Aug 15, 2007 
Type: Educational Column 
Item Ref: 1 

NCAA Division I institutions should note that in accordance with NCAA Bylaws 13.6.7.9, 13.7.3 and 13.10.5, an institution may 
not arrange miscellaneous, personalized recruiting aids (e.g., personalized jerseys, personalized audio/video scoreboard pres-
entations) nor may an institution permit a prospective student-athlete to engage in any game-day simulations during an official 
or unofficial visit.  Further, prospective student-athletes may not participate in team activities that would make the public or 
media aware of the prospective student-athlete’s visit to the institution. 

 

Impermissible game-day simulations involving prospective student-athletes include running onto the field during pregame in-
troductions, participating in pregame team walks to the competition facility, riding with the team on the bus to the competition 
facility and/or participating in pregame on-field traditions.  For example, if an institution’s team normally participates in a pre-
game walk to the stadium on game day, prospective student-athletes who are on campus for official or unofficial visits would 
not be permitted to use the same route to the stadium during the time period when the public can reasonably be expected to 
be assembled to witness the team’s arrival at the stadium. Another example to illustrate the application of the legislation 
would be if an institution’s team normally rides on a bus to the competition facility with a police escort or takes a route occu-
pied by fans, the prospective student-athletes who are on campus for official or unofficial visits would not be permitted to ride 
with the team on the bus to the competition facility.  Instead, under either of these circumstances, an institution should make 
arrangements for prospective student-athletes who are on campus for official or unofficial visits to arrive at the stadium using 
a different route than the team. 

 

While game-day activities vary by institution and by sport, institutions are reminded to review institutional official- and unoffi-
cial-visit policies to ensure all activities surrounding official or unofficial visits are not personalized or conducted in a manner 
that appears to publicize the prospective student-athlete’s visit. 

 

[References:  Bylaws 13.6.7.9 (activities), 13.7.3 (activities while on unofficial visits) and 13.10.5 (prospective student-
athlete’s visit)] 


